itü eduroam nedir?

eğitim gezintisi

eduroam, Education Roaming (Eğitim Gezintisi) kelimelerinin kısaltmasıdır. RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır.

eduroam üyesi kurumların kullanıcıları, kendi kurumlarında (Ev Kurum) ağa bağlanmak için kullandıkları kullanıcı adı şifre ikilileri ile, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan (Misafir Kurum) ağa bağlanabilirler. Kullanıcı misafir kurumda iken aldığı eduroam yayınına bağlantı talebi gönderdiğinde, misafir kurumun yetkilendirme sunucusu, o kullanıcıyı kendi ev kurumunun yetkilendirme sunucusuna yönlendirerek, yetkili olup olmadığını belirler. Tüm bu sorgulamaların, sunucular arasında oluşturulan şifreli bir tünel içinden yapılması, kullanıcı adı şifre ikililerinin kullanıcının kendi ev sunucusu haricinde görülmesini engeller. Bu durumda kullanıcıların yapması gereken tek şey, misafir olduğu kurumda yeralan eduroam kablosuz ağını, kendi kurumunun ağına bağlanır gibi tanımlamasıdır.

eduroam federasyon hiyerarşisine sahiptir. Halen dünyada iki konfederasyon bulunmaktadır: Avrupa eduroam konfederasyonu ve Asya-Pasifik (APAN) eduroam konfederasyonu. eduroam üyesi kurumlar kendi ülkelerinde yeralan eduroam federasyonlarına, ülkelerin federasyonları da bağlı bulundukları konfederasyonlara sorgu göndermektedir. Türkiye'nin bağlı bulunduğu Avrupa eduroam konfederasyonuna ve APAN konfederasyonuna katılan her yeni federasyon ve onlara katılan her yeni kurum, bu hiyerarşi sayesinde dahil olan herkesçe tanınabilmektedir.

eduroam Türkiye Politikası

eduroam kullanıcıları Türkiye Eduroam Politikası'na uymakla yükümlüdürler.

kapsama alanı

eduroam kapsama alanlarını aşağıda görebilirsiniz.

bağlantı ayarları

eduroam ağları

Bir eduroam ağına bağlanmak ile, kendi kurumunuzun ağına bağlanmak arasında neredeyse hiç fark bulunmamaktadır. Kendi kurumunuzun ağına bağlanırken kullandığınız aynı yetkilendirme ve şifreleme metodu ile yine aynı kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak bağlanmanız gerekmektedir. Kendi kurumunuz ile arasındaki tek fark, SSID sinin, yani "Kablosuz Ağ Adı"nın farklı olmasıdır. Kurumunuzda kullanılan SSID'nin de diğer kurumlar ile aynı olması durumunda bu işlemi de yapmanıza gerek kalmadan, doğrudan bağlantı gerçekleştirebilirsiniz. İTÜ için bu SSID “eduroam” dur ve hem İTÜ kullanıcıları hem diğer eğitim kurumlarından gelen misafir kullanıcılar aynı SSID’yi kullanmaktadır. eduroam üyesi kurumların SSID'lerini, misafir olduğunuz kurumun kendi kulanıcıları içinde aynı SSID'yi kullanıp kullanmadığını, dolayısıyla eduroam kapsama alanlarını http://www.eduroam.org.tr/participants.php sayfasından öğrenebilirsiniz.

itü kullanıcıları

İTÜ kullanıcılarının;  İTÜ içerisinde ve misafir kurumlarda eduroam kablosuz erişiminden faydalanmak için bazı ayarlamaları yapmaları gerekmektedir.  Ayarlamalar için buradan faydalanabilirsiniz.

Linux istemcilerin eduroam ağına bağlanmak için bazı ayarlamalar yapmaları gerekmektedir. Bu ayarlamaların nasıl yapılacağını anlatan dökümanın bulunduğu sayfa şu an yapım aşamasındadır.

iletişim

itü bilgi işlem daire başkanlığı

İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü
Eski Rektörlük Binası 34439 Maslak - İstanbul

Telefon: 0212 285 39 30
Faks: 0212 285 69 36

www.bidb.itu.edu.tr

english

what is eduroam?

eduroam (education roaming) is the secure, world-wide roaming access service developed for the international research and education community.

eduroam allows students, researchers and staff from participating institutions to obtain Internet connectivity across campus and when visiting other participating institutions by simply opening their laptop.

eduroam members

eduroam USA
eduroam Canada
eduroam Europe
eduroam APAN

Having started in Europe, eduroam has gained momentum throughout the research and education community world wide.

Currently there are two regional eduroam confederations, in Europe and the Asia-Pacific. For a detailed view of the countries (national federations) that belong to each confederation, select the regional confederation above.